Vistrip verslag


Waar gaan we heen!

Dit 28e Vistripjaar was het Nico die een eerste hengeltje uitwierp. Niet letterlijk weten wij Vistrippers, want de enige keer dat Nico in de buurt komt van een vishengel is tijdens een Vistrip. Maar toch was het Nico die het bericht in de VistrippersApp plaatste met de uitnodiging om op 25 april bij hem thuis een Biertje en/of Bacotje te komen pakken voor de Vistripvergadering.


Na de buitenlandse Vistrip van vorig jaar naar Ierland was het dit ‘even’ Vistripjaar weer de bedoeling om de Vistrip binnen, dan wel nabij de landsgrenzen te organiseren zodat het aantal Vistrippers in 2018 weer in de dubbele cijfers zou gaan lopen cq vissen. Voordat de Vistripvergadering zou plaatsvinden kwam Eric al met een voorstel in de VistrippersApp. Hij had een mooie stek gevonden onder de grote rivieren en langs één van de grote rivieren in het schône Limburgse land. Hij had een fraai resort opgedoken in het WWW in de buurt van het dorp Heel, aan de rand van de Maasplassen en vlak bij Roermond. Eric stelde voor een paar bungalows te gaan boeken op ‘de Boschmolenplas’ met eigen viswater aan de boorden van de Maas en het prachtige viswater van de Maasplassen. Dat voorstel van Eric viel in vruchtbare bodem en helder water bij de rest van de Vistrippers, dus Nico hoefde zich op avond van de 25e alleen bezig te houden met de familie reünie die ook voor september stond gepland. Harry en Ralf gingen op het reserveringsschema van de Boschmolenplas opzoek naar geschikte data, waarna 7 t/m 13 september in de Vistripagenda’s kon worden bijgeschreven.
De onderstaande omschrijving van resort Boschmolenplas deed ons besluiten om voor het eerst een Vistrip in het bourgondische (….geen onbelangrijk pluspunt voor de minder getalenteerde vissende Vistrippers) Zuiden van ons land te gaan doorbrengen.


Resort Boschmolenplas is een bijzondere, authentieke recreatie- en vakantiebestemming waar voornamelijk medior en senior gasten zich in een comfortabele recreatiewoning of luxe villa, in alle rust en privacy, gedurende het gehele jaar welkom voelen in een wellbeing beleving. Waar gasten genieten van een faciliteitenaanbod dat gericht is op een vitale levensstijl . En de omliggende natuurgebieden, het waterrijke gebied en een cultureel- recreatief veelzijdige omgeving bijdragen aan het gevoel van het rijke Limburgse leven. Resort Boschmolenplas is geen alledaags vakantiepark. Resort Boschmolenplas wenst zich te onderscheiden van de massa- en ketenparken door zich bewust en gericht te presenteren en profileren als niche recreatie- en vakantiebestemming voor specifieke doelgroepen die zich welkom en prettig voelen in een wellbeing ambiance die Resort Boschmolenplas uitstraalt en tot beleving brengt. Waarbij een ruime opzet, een rustieke en authentieke sfeer, een uniformiteit in de uitstraling, een kwalitatief en goed onderhouden groen- en woningaanbod, een veilige leefomgeving, een sfeer van respect voor elkaar en aandacht voor een vitale levensstijl de interne onderscheidende factoren zijn.
Het vakantieresort bevindt zich in het hart van de Midden-Limburgse Maasplassen. Dit unieke watergebied is ontstaan door de grindwinning in de vorige eeuw waardoor het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is ontstaan. De Maasplassen bij Roermond beslaan ruim 3.000 hectare aan grote en kleine plassen die in verbinding staan met de Maas. Samen vormen ze een levendig decor voor watersport en recreatie. Wat is er mooier dan uw hobby te combineren met een ontspannen vakantie in Limburg? Zoekt u een complete visvakantie? Of zoekt u een mooie plek om een weekend te karpervissen in Nederland? Resort Boschmolenplas is een vakantieresort met viswater direct voor de deur van uw vakantiewoning. Aan de kraakheldere Boschmolenplas, met allerlei soorten vis, zult u als visser op vakantie zeker in uw element zijn. Hier kunt u naar hartenlust vissen, direct vanaf de waterkant of vanuit een boot. In een prachtige, natuurlijke omgeving met behalve het rijke water van de Boschmolenplas, ook vele uitstekende visplekken in de omgeving om te ontdekken. Onder het wateroppervlak van de Boschmolenplas bevindt zich een zee van leven. In 30 jaar tijd is de plas uitgegroeid tot een rijke bron van inheemse flora en fauna. Met een grote variëteit aan vissoorten waaronder baars, snoek, snoekbaars, zonnebaars, steur, paling, pos, karper, blankvoorn, zoetwaterkwallen en kreeft. De afwisseling van ondiepe en diepere gedeeltes, scherpe taluds en grote plantenvelden maken de Boschmolenplas tot een bijzonder vruchtbare plek voor uw visvakantie in Limburg. De benodigde visvergunning kunt u aan de receptie verkrijgen .

Al rap nadat de visstek in de VistrippersApp bekend werd gemaakt kwamen de aanmeldingen van de eerste 12 Vistrippers van de verschillende familieclans bij Ralf binnen met de begeleidende opmerking dat ze dozijn Vistrippers graag naar Limburg wilden afreizen voor een aantal dagen Vistripgein, en uiteindelijk zouden 18 Vistrippers op de 2018 Vistrip aanwezig zijn. Daaronder 5 debutanten; Roger en zoon Miquel + Mees van de De Kleine clan, en van de Huiberst clan wilden de neven Dean en Didier wel eens ervaren hoe het was om deel uit te maken van de Vistripsfamilie.
Voor het eerst in 28 Vistrpjaren dus een Vistrip naar het land van onder de rivieren. En waarneer wij Noorderlingen aan Limburg denken dan denk je toch vooral aan Carnaval, vlaaien, Guus Meeuwis, het bourgondische leven, vissen in de Maas enm de zachte G! Allemaal mooie zaken en eigenschappen, maar dat taaltje is natuurlijk niet te begrijpen voor ons. Van onze eigen Roger leren we om de 2 jaar tijdens de familiereünie dan wel wat Brabants dialect, maar nu zitten we zelf zo zuidelijk dat zelfs Roger moeite zal hebben zich verstaanbaar te maken. Voor de zekerheid hebben we onderstaand alvast wat belangrijke Limburgse uitspaken genoteerd. Zo kan iedere Vistrippers toch redelijk voorbereid richting het zuiden vertrekken.
De betekenis van deze Lèmbörgsje woorden kregen de Vistrippers mee als huiswerk:

 • Afsmeren: Dit gaat niet over het smeren van je bammetjes. Je kunt maar beter oppassen als iemand dit tegen je zegt, want dit betekent iemand in elkaar slaan.
 • Zoe blauw wie ein tientje: Dit zeg je over iemand als hij of zij een glaasje te veel heeft gedronken.
 • Sjmoaer: Als we het het dan toch hebben over bammetjes, een sjmoaer is wel een boterham.
 • Daova valle mich de sjoon oeht: Als je ergens heel erg verbaasd over bent 'vallen daar de schoenen van uit'.
 • Puuneke/poeneke: Kom je een leuk vrouw tegen daar in Limburg en wil zij jou een puuneke geven? Schrik niet, ze wil je niet slaan! Ze wil namelijk gewoon ff een kus geven.
 • Döpke/Sjattepoemel/Sies/Sjnoebel: Krijg je van iemand een puuneke? Dan heb je één van de volgende woorden weleens voorbij zien komen! Limburgers hebben namelijk ontzettend veel verschillende woorden bedacht die voor niets anders staan dan ‘schatje’. Wist je dat in sommige delen van Limburg 'sies' ook een scheldwoord is? Het betekent daar sul of gek. Dus pas wel op waar je dit woord gebruikt.
 • Aan de hèk zien en/of De knuif aaf höbbe: Als je héél erg moe bent na een avondje stappen.
 • Van eine kaaje kirmus thoeskomme: Limburgers zeggen hiermee dat iets niet is gelopen zoals zij hadden verwacht.
 • Lek vinger, lek doem: Dit zeg je wanneer je het eten heerlijk vindt!
 • Enne!?: Als je dit woord onthoudt kun je in Zuid-Limburg in ieder geval altijd een gesprek aanknopen met iemand. Zeg gewoon Enne!? Dit betekent namelijk gewoon hoe gaat het met je?
 • Doa zitj ein hommel inne korf: Wanneer er iets onverwachts is gebeurd.
 • Sjmoetswurmke: En deze kunnen we een Vistripper niet onthouden mocht er een Limburgse date in zitten. Een Sjmoetswurmke is namelijk een lieverheersbeestje, how cute!

Ennnn, als je er na deze verkorte LOI talencursus gewoon nog steeds niks van begrijpt, zeg dan gewoon: Ich snap ech neet wao se 't euver hubs.....daar kom je altijd veilig mee weg.

Voor de cultuurbarbaren onder de Vistrippers vonden we op het WWW deze informatie over de top 5 van de kroegen in de omgeving van Heel:

Coffeelovers Roermond www.coffeelovers.nl

Café Restaurant Aan de Kirk: www.aandekirkhorn.nl

The secret story of 22: www.22bar.nl

Grandtaria Broekhin: www.grandtariabroekhin.com

Noir Fashion Coffee Living Foodwww.noirfashioncafe.nl

En zoals gebruikelijk hebben we zelf ook alvast een collage gemaakt van mogelijke Vistripactiviteiten in en rond ons Boschmolenplas resort, en een Vistrip zonder Vistriplogo kan natuurlijk ook niet.

Op het Vistriplogo staan onze bungalows met daarvoor de ven (viswater grenzend aan de tuin). Verder zal er waarschijnlijk gejaagd gaan worden op Barbeel in de Maas, Forel in een visvijver en Brasem, Voorn, Karper en Snoek in de Maasplassen rond de Boschmolenplas. Fietsen, golf, BBQ, Biertjes, Baco en Zoco ontbreken ook zelden op een Vistrip.


Een fraai aantal Vistrippers heeft zich weer gemeld voor de 2018 Vistrip. We gaan weer een nieuwe uitdaging tegemoet bij onze Limburgse landgenoten. Maar dat gaat vast goedkomen, want de lijfspreuk van de Roermondenaren schijnt te zijn......

Vistrip 2016 snapshots:

Vistrippers